Vad är tricking?

Tricking eller Xtreme Martial Art som det också kallas kommer från kampsporten ifrån början där du visar upp en form. Man har sedan tagit vissa volter ifrån gymnastiken och akrobatik ifrån Capoeria och Wushu. En del har även med vissa breakdance moves. Tricken består av flips, kicks, twists och ibland även breakdance. Kolla Tricktionary för vilka trick som finns.

Finns det tävlingar i tricking?
Det finns tävlingar i tricking men inte så mycket i Sverige än men det kommer mer och mer. De olika tävlingarna som brukar hållas i Sverige är:
"Best Team Show", där du deltar med ditt team och utför en show.
"Best Form", där du under 30-60 sekunder utför dina tricks till musik.
"Best Weapon Form", där du under 30-60 sekunder utför dina tricks till musik med ett vapen.
"Highest Flip", högsta volten.
"Best Flip", snyggaste/svåraste volten.
"Longest Flip", längsta volten.
"Highest Kick", högsta kicken.

Var kan jag träna?
På sommaren är det bästa underlaget gräs. På vintern brukar det gå att hyra den lokala gymnastiksalen. Priserna kan dock vara rätt höga. För att minska priserna så kan ni hyra genom en studiecirkel. En studiecirkel hjälper till att betala hyra mot att ni för en närvarolista. Det finns bl.a. SISU och Studieförbundet Vuxenskolan men många fler. Du kan kolla med din kommun vilka studieförbund det finns där du bor. Du kan även kolla med en kampsportsklubb, ex judo eller aikido. Det brukar gå att få träna i deras lokaler för en slant.

Jag ska börja tricka vad ska jag tänka på?
Tänk alltid igenom vad du ska göra så du inte försöker med något omöjligt och skadar dig. Ha alltid en eller två personer som passar när du ska göra volter i början. Prata gärna med personer som kan tricka på olika forum, ex. vårat egna Forum Tricking.se eller Tricks Tutorials.

Är det viktigt att vara vig?
Det kommer att vara enklare att utföra en del tricks, speciellt kickarna. Om du gör en kick och inte är vig så är det svårt att få en hög, rak och snygg kick. När det gäller volter så är det inte lika viktigt att vara vig, dock så syns det även där om man inte är vig. Gå in på Stretching för att få hjälp med vigheten.

Behöver jag vara bra tränad?
Det är bra om du har tränat något förut, det behöver inte vara kampsport det vara vilken sport som helst. Det som inte är bra är om du har suttit framför datorn flera år och inte rört på dig och sen ska göra volter. Då kan du skada din kropp eftersom du inte har muskler för att dämpa landningen ordentligt. Om det är så att du inte tränat något innan så är det bra om du tar det lite lugnt med volterna och tränar mer kickar i början. Börja även att köra lite styrketräning utan extra vikter. Varför utan vikter? Jo för att om du är ung och inte växt färdigt så kan du skada din kropp om du lyfter med vikter. Sen är det så att du tränar ju inte bara för att bli stark eller stor utan om du gör övningar med din kropp så tränar du även balans och koordination.

Vilka skador är vanligast?
Den vanligaste skadan är att stuka foten. Om du stukar foten så kyl direkt och lägg foten i högläge. Linda även någon form av bandage ganska hårt runt leden. Inte för hårt, blodet måste kunna komma ner. Detta gör du för att det inte ska svälla så mycket. En stukning kan bli bra på en någon månad men är den allvarlig så kan det ta nästan ett år. Mer ovanliga skador är benfraktur. Vid misstanke om benfraktur uppsök läkare.

Hur gör jag för att inte skada mig?
Tänk alltid igenom vad du ska göra så du inte försöker dig på något omöjligt. Värm upp hela kroppen i 10-15 min innan du börjar tricka. Stukningar kan du förebygga genom att använda en balansplatta, den tränar styrka och balans i fotlederna.

Jag känner mig för gammal för att börja tricka?
Jag var 20 när jag började tricka och jag känner trickare som har börjat när de var över 25.